L'ABS de l'Escala, de moment, no ha registrat cap cas de xarampió, tot i el lleuger repunt a Catalunya. El virus és altament contagiós i pot derivar en complicacions entre els nounats, la gent gran i les persones immunodeprimides. En aquest sentit, els sanitaris fan una crida a la vacunació per frenar la transmissió de la malaltia.
Catalunya ha notificat 17 casos de xarampió en els primers dos mesos d'aquest any, segons l'Agència de Salut Pública. No és una dada alarmant, però cal tenir en compte el context mundial, on la malaltia es desenvolupa amb una tendència ascendent. De moment, l'ABS de l'Escala no ha registrat cap pacient amb xarampió, encara que els sanitaris diuen estar amatents, especialment, per la seva elevada taxa de transmissió, que és cinc vegades superior que la grip o la covid.
Els nounats, la gent gran i les persones immunodeprimides són els col·lectius més vulnerables davant el virus. En aquest sentit, els professionals apel·len a la vacunació per evitar possibles complicacions i frenar els contagis. A Catalunya, el vaccí contra el xarampió està inclòs en el calendari infantil des del 1980, ara bé, encara hi ha un sector de la població que no està immunitzat o no porta les dues dosis.
La malaltia es transmet, a través de les partícules de la saliva, i els primers símptomes són semblants als de la grip, amb febre i secreció nasal. Uns dies després, però apareixen els trets característics del xarampió, que comencen amb erupcions vermelloses a la boca i progressivament, s'estenen per tot el cos.
La població pot consultar en el seu registre vacunal si està immunitzat del virus. En el cas que no ho estigui, l'usuari pot demanar cita amb la seva infermera per rebre el vaccí, que és gratuït i s'administra a través de dues dosis amb 3 mesos de diferència.