Un article de la revista Viajes del National Geographic visibilitza la Festa de la Sal, especialment, per la seva tasca de recuperació i preservació històrica. El text, que signa el periodista i fotògraf Rafa Pérez, posa l'accent en els oficis vinculats a la pesca, que van regir la vida econòmica i social de l'Escala, i que es recreen durant la festivitat.
'El poble de Girona que ressuscita l'art de pescar anxoves' és el titular, que el periodista i fotògraf Rafa Pérez, ha seleccionat per visibilitzar la Festa de la Sal. Ho fa a través d'un article publicat aquest cap de setmana a la pàgina web del mitjà estatal, que presenta la festivitat com un element de recuperació i preservació històrica.
En concret, el text prioritza el context social i econòmic, i visibilitza el paper cabdal que "la pesca artesana i la recol·lecció de la sal" van entomar en el passat de l'Escala. En aquest sentit, el lector es trasllada a la platja de la localitat, "quan fou un indret de treball i no d'oci", i eren les embarcacions que copsaven el paisatge. L'article explica per què els pescadors eren coneguts com a 'esquenapelats', i fa un esment especial al procés de salaó, descrit com a "mètode de conservació ancestral".
Entre les seves línies, el periodista situa l'any 1591, com a primera referència, que ha arribat als nostres dies, d'un pescador demanant instal·lar-se al poble, per a treballar en el sector del peix blau. Tot plegat, l'article ofereix una mirada al passat, i ho vincula amb la tasca empresa per la Festa de la Sal. De l'esdeveniment es ressalta, especialment, la seva recreació històrica, a més de la implicació de la població local per materialitzar-la. També es fa una pausa a les "dones grans" de l'Escala i com aquestes, segons es descriu textualment, "tenen la vida escrita a la cara, amb les mans encara fortes i la infància curta".
Alhora, el text de Rafa Pérez reivindica la Festa de la Sal per a rememorar "oficis desapareguts o en retrocés", tals com els mestres d'aixa o les remendadores. A més, s'atura en indrets cabdals de la localitat per a la seva recuperació, des de l'Alfolí fins al MASLE, i en les quatre fàbriques anxoveres, que avui dia "preserven l'elaboració tradicional". En aquest sentit, es descriu les anxoves de l'Escala com "una de les excel·lències gastronòmiques de la Costa Brava". L'article, que es pot llegir en línia, ve acompanyat d'un recull d'instantànies de la festivitat de l'any passat.