Revolta Pagesa de l'Alt Empordà continua denunciant l'excés de burocràcia, reclama que les restriccions d'aigua per sequera imposades al sector s'equiparin a la resta d'activitats econòmiques, i demana la destitució del secretari de Transició Ecològica, l'empordanès Jordi Sargatal. Un any després de les mobilitzacions, els professionals es tornen a concentrar.
Sota el lema ‘La nostra fi, la vostra fam’, la pagesia va protagonitzar ara fa un any, el 6 de febrer de 2024, unes mobilitzacions multitudinàries. Agricultors i ramaders van bloquejar les principals artèries terrestres de Catalunya, i on es van concentrar més escalencs fou en els talls de l’AP-7, a l'altura de Medinyà, i la Nacional-II, a Pontós. Els tractors van ocupar les vies, i es van dipositar arbres i neumàtics a la calçada. A l’autopista, alguns concentrats van buidar diversos camions, que transportaven fruites i verdures provinents del Marroc, i les van donar al Banc dels Aliments.
En concret, les protestes a la demarcació van veure el desenllaç al març, després de 70 hores consecutives amb talls a les carreteres, i d'haver assolit un acord entre els sindicats, Revolta Pagesa i el llavors conseller d’Agricultura, David Mascort. L'entesa d'avui fa un any, però no ha acabat amb el desenllaç esperat, almenys així ho han transmès els impulsors de les primeres mobilitzacions, que descriuen la situació actual de "pitjor".
PROBLEMES DE BUROCRÀCIA I LA SEQUERA
El sector ha assegurat que ara hi ha més diàleg amb les administracions, però han afegit que les "bones paraules" pràcticament no s'han materialitzat, i per això, continuen abanderant les mateixes reivindicacions del 2024. A l'Alt Empordà, Revolta Pagesa ha posat l'accent en “l’excés de burocratització”, i ho ha exemplificat, en els tràmits que ara no només han de fer de manera telemàtica, sinó que a més, han de dur els documents físicament. Un procés, que segons afirmen, cal dedicar-hi molt d'esforç i sobretot, temps.
A la comarca, els professionals també posen el crit d'alerta en les restriccions d'aigua que se'ls imposa, a causa de la sequera. Si bé és cert que en el context actual consideren necessari que s'efectuï una reducció en l'ús del recurs, reclamen que s'equiparin els percentatges al conjunt de les activitats econòmiques, com el turisme, o el reg als camps de futbol amb equips federats.
ANUNCIEN NOVES MOBILITZACIONS
Tanmateix, el malestar també es trasllada a l’increment dels costos de producció i els baixos preus, que els paguen les grans superfícies; la gestió de la fauna salvatge i cinegètica; la competència "deslleial", que pateixen respecte als proveïdors de fora de la Unió Europa; l'eliminació de l'impost que la Generalitat aplica al gasoil agrícola; o els robatoris als camps i a les granges. Per tot plegat, els pagesos han anunciat talls a les carreteres a partir de dilluns en diversos punts del país, que tindran caràcter indefinit.
Amb motiu de l'efemèride, les primeres mobilitzacions del sector ja han començat aquest dijous. Hi ha concentracions en diverses ciutats de Catalunya, com Girona, que de moment, estan secundades per Revolta Pagesa i Asaja. Denuncien que la resposta institucional "ha estat insuficient", i que després "del període de gràcia del nou govern", no s'han assolit les seves proclames.