El preu del quilo de raïm s'ha duplicat respecte a l'any passat, a causa de la sequera que ha provocat unes males collites. Tot i això, s'espera que les vendes amb motiu de Cap d'Any siguin similars a les del 2023.
El raïm és el protagonista indiscutible durant la nit de Cap d'Any. La tradició de menjar dotze grans es manté arrelada entre la població i és per això, que els dies previs a la festivitat, la demanda es dispara arreu de l'Estat. A hores d'ara, els seus comerciants preveuen unes vendes similars a les del 2023, tot i que enguany, el preu d'aquest fruit associat a la bona sort s'ha disparat. Un any més la sequera ha estat el principal motiu d'una baixada de la producció, que segons els distribuïdors, ha provocat que el quilo de raïm s'arribi a pagar el doble respecte a l'any passat.
Entre els taulells dels establiments es poden trobar diverses varietats, adaptades a tots els gustos i manies. El raïm Aledo de producció estatal, és el més tradicional per a la nit de Cap d'Any, encara que les seves llavors i pell gruixuda han desplaçat alguns clients a comprar el fruit sense grana, provinent sobretot, d'Amèrica del Sud. També hi ha consumidors més atrevits que opten pel raïm rosat, que presenta una mida superior i és més intens a la boca.
Establiments com Fruites Núria, que compta amb botigues a l'Escala, Banyoles i Ventalló, preveu que el volum de vendes comenci a augmentar a partir d'aquest cap de setmana, i s'allargui fins al dia 30. Després de la festivitat, els encàrrecs tendeixen a caure en picat. Tot i això, el raïm no és l'únic que experimenta un increment de demanda durant aquestes dates, també ho fan els fruits vermells o les pinyes, amb preus més estables.
Així doncs, malgrat les males collites generalitzades, el raïm no faltarà a les botigues. Tot plegat, per mantenir una tradició arrelada arreu de l'Estat, que interpel·la a la bona sort de cara al nou any.