Publicitat
Publicitat

Joaquim Folch i Torres, un home de la cultura catalana

L'Escala recorda la figura de Joaquim Folch i Torres amb una conferència a l'Alfolí. Ha anat a càrrec del catedràtic d'història de l'art Avelino Fernández, que recordà la vida d'un personatge entregat a la defensa de la cultura i l'art català i que, a l'Escala, feu construir la Casa del Gavià.

Escàs públic és el que va assistir a la xerrada sobre la figura de Joaquim Folch i Torres, programada ahir al migdia a l'Alfolí. Anava a càrrec del doctor en història de l'art per la Universitat d'Oviedo Avelino Fernández García-Mancaño. Va ser una xerrada a mode de recorregut cronològic per la biografia de l'eminent museòleg, historiador i crític de l'art artífex de la salvaguarda del patrimoni artístic català. A banda de les campanyes per a la compra de peces cabdals de l'art català contemporani com "La vicaria" de Marià Fortuny", Folch i Torres va ser l'artífex de la preservació de l'art català, essent Director General de Museus de Catalunya entre 1920 i 1939. A ell se li atribueix haver salvat en dues ocasions el patrimoni romànic català, primer en les campanyes de preservació de les pintures murals de les esglésies del Pirineu abans no fossin venudes a l'estranger, especialment Estats Units; i després preservant aquestes pintures del risc de destrucció durant la Guerra Civil. Responsabilitats per les quals es va exiliar a França abans que el franquisme el tanqués a la presó. 

Joaquim Folch i Torres va ser definit per Avelino Fernández com una persona entregada a Catalunya.

La seva figura s'ha d'interpretar, però, en una vessant cultural de gran recorregut com a docent, com a escriptor i interessat en tot el que tenia a veure amb la cultura catalana.

Folch i Torres va ser un gran defensor de l'entorn d'Empúries com a lligam estratègic amb el passat clàssic grec i romà. 

Per la seva intensa tasca de recuperació de l'art català i la seva implicació política, va ser represaliat a finals de la Guerra Civil. És per això que va estar exiliat. A la tornada, va ser quan va fer construir la casa del gavià, a tocar de La Platja, damunt el que fins 1913 havia estat l'antic escorxador municipal.

La xerrada d'ahir a l'Alfolí va constituir una autèntica oportunitat de fer justícia a una figura cabdal de l'art i la cultura catalanes, massa sovint amagada o menystinguda, malgrat la seva estreta relació amb l'Escala.

La conferència íntegra es podrà veure aviat a Canal 10 Empordà.

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar