Publicitat
Publicitat

Producció escassa de castanyes i moniatos, però mateixa qualitat i preu

La temporada de castanyes i moniatos es veu afectada per la sequera, i en conseqüència la seva producció és escassa. La problemàtica ja es va notificar l'any passat, i per això, els preus s'han mantingut. Ara bé, els establiments de l'Escala asseguren que les vendes, sobretot, de castanyes són millors respecte al 2023.

Les castanyes van començar a arribar a principi d'octubre a les fruiteries i als supermercats de l'Escala, i d'ençà que aquesta fruita presideix els taulells dels establiments. No obstant això, la seva producció ha estat "escassa" i "desigual", arran de la sequera. La temporada ha esdevingut especialment complicada a la zona sud d'Espanya, mentre que a Galícia "l'inici ha estat bo, però la borrasca dels darrers dies ha afectat els castanyers". La problemàtica, que ja es va notificar l'any passat, no ha repercutit en la qualitat, ni tampoc ha fet variar els preus.

Les castanyes provinents de Galícia són les més populars entre els clients. A simple vista tenen un color més fosc respecte a les altres varietats, i el  gust sol ser més intens. El seu preu és de 7 euros el quilo a Fruites Llorenç de l'Escala, on també venen castanyes de Lleó a 9 euros. En aquest cas, la mida és superior, i això fa que siguin més fàcils de pelar.

Amb l'arribada de la tardor, no només les castanyes prenen protagonisme als cistells de la compra. Ho fan de la mateixa manera els moniatos, que si bé és cert que actualment es poden comprar durant tot l'any, el seu pic de vendes es dispara amb la fred. En concret, la seva producció també s'ha vist perjudicada per la sequera, però l'escassetat s'ha compensat amb importacions de països com Portugal, Israel o inclús el Brasil. La varietat més tradicional és la de color carabassa que ronda els dos euros, encara que hi ha moniatos de carn blanca adreçats a protagonitzar plats elaborats.

Les vendes, segons apunten des de Fruites Llorenç, són millors respecte a l'any passat, sobretot, pel que fa a les castanyes. Expliquen que els clients han començat la temporada més aviat, ja que el 2023 les temperatures eren més altes, respecte enguany. 

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar