Publicitat
Publicitat

Supermercats de l'Escala comencen a aplicar l'increment de l'IVA en els aliments bàsics

Els aliments bàsics són més cars des d'aquest dimarts, a causa de la supressió progressiva de la reducció de l'IVA. Productes com les hortalisses, la llet, els ous, el pa o l'oli d'oliva han passat a tributar del 0% al 2%.

La supressió de l'IVA en els aliments bàsics es va començar a aplicar el gener de l'any passat, per tal de fer front a l'alça de preus. Des d'aquest dimarts, però les hortalisses, la llet, els ous, el pa, la fruita o l'oli d'oliva han passat a tenir l'impost del 0 al 2%. Un increment, que és pràcticament inapreciable a la cistella de la compra, ja que per exemple, un producte que costava un euro i mig, ara és tres cèntims més car. 

En canvi, els aliments que tenien un IVA reduït del 5% han pujat fins al 7,5%. Dins aquesta categoria, s'inclouen la pasta o els olis de llavors, com el de gira-sol. Supermercats i punts de venda d'arreu de l'Estat, també els de l'Escala, ja han començat a aplicar la mesura. En aquest sentit, el gerent del SUMA del municipi, Jordi Torrent, explica que la pujada és tan minsa, que els clients pràcticament no ho han notat a caixa. Entre els consumidors, però les opinions han estat dispars.

Els nous percentatges es mantindran fins al 31 de desembre, amb l'objectiu que els aliments amb reduccions recuperin el seu tipus impositiu. La previsió és que el gener de 2025, els productes de primera necessitat amb tipus superreduït tornin a l'IVA del 4%, mentre que la pasta i els olis de llavors recuperin l'impost del 10%.

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar