Publicitat
Publicitat

L'Estat aprova el decret que permetrà els concursos de l'eòlica marina al Golf de Roses

L'Estat aprova el decret que permetrà els concursos per instal·lar un parc eòlic marí davant el golf de Roses. El Reial Decret que s'ha aprovat obliga el diàleg dels promotors dels projectes amb el territori abans de presentar-se a concurs.

En la reunió d'ahir del Consell de Ministres es va aprovar la nova regulació de l'energia eòlica marina i les energies renovables del mar, un document que deroga la normativa anterior.

A proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic s'ha aprovat un Reial Decret que, entre d'altres, permet seleccionar mitjançant concursos públics els projectes de les que es considerin millors instal·lacions, cosa que implica el que tinguin menys impacte ambiental i majors beneficis socioeconòmics locals, com la generació de feina i la creació d'indústries.

El decret afecta les instal·lacions eòliques marines, com la prevista al Golf de Roses,  que es considera una zona d'alt potencial i està  inclosa dins els Plans d'Ordenació de l'Espai Marítim, els POEM.

Els procediments de concurs permetran atorgar a la vegada el règim econòmic d'energies renovables, la reserva de capacitat a la xarxa elèctric en un nus concret i la prioritat d'atorgament de la concessió de l'espai. A cada zona s'establiran els límits de potència, els punts de connexió, les retribucions i el termini de concessió.

El procediment d'adjudicació inclou una fase de diàleg públic entre els promotors dels projectes i els sectors afectats. L'objectiu és incrementar els beneficis del parc a la societat, el desenvolupament industrial de la zona costanera i la coexistència amb altres usos del mar, com la navegació.

Després d'aquest diàleg començarà la fase de concurs, que inclourà el calendari, paràmetres i criteris fruit del diàleg.

Justament ara fa només 3 dies que diverses entitats i ajuntaments empordanesos es van reunir a l'Armentera en una nova acció de protesta contra el projecte del PLEMCAT, denunciant les afectacions que suposaria per territori la instal·lació d'un parc eòlic marí davant el Golf de Roses, sobretot a la biodiversitat i a l'economia local, devaluant el valor del territori i l'atractiu turístic.

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar