Publicitat
Publicitat

Bon balanç global de la Festa de la Sal

Moltíssim públic va seguir les activitats més populars de la Festa de la Sal, com són la mostra d'oficis mariners, l'ofrena de la sal, les danses tradicionals o el Ball del Drac, enguany acompanyat d'un text de Víctor Català. La pluja no s'ho va voler perdre i va aparèixer just abans del concert de fi de festa.

Dissabte de cinc a nou  de la tarda es van celebrar els actes més populars de la festa de la Sal, començant amb la mostra d'oficis mariners a la sorra de La Platja. La primera hora servia per explicar al moltíssim públic que seguia l'activitat com era el dia a dia d'un poble mariner, cosa que  es feia amb la presentació dels personatges de l'època, cadascun a través de la seva feina, tasques en les quals d'una manera o l'altra hi participava tota la família.

N'era un exemple l'estesa de les xarxes a la sorra amb la mainada jugant i corrent al voltant, saltant la corda o qualsevol altre joc ben senzill però entretingut.

Es representa un dia ben especial pel poble, el de l'arribada del vaixell de la sal, una edició més representat pel Rafael. La sal era i és l'element indispensable per la conserva del peix. El desembarcament dels sacs de sal en direcció al magatzem, és a dir a l'alfolí, era un moment important.

De tot plegat en tenim el record oral i també el fotogràfic, amb imatges de l'Esquirol, que també participava de la festa.

No hi faltava la representació d'oficis relacionats amb el mar i la pesca, com el nansaire, el boter, les remendadores, el corder, el calafat, les puntaires ,les saladores, els esquenapelats, coneguts per empènyer amb l'esquena les barques de la sorra cap al mar, o el llençament del rall, un ofici ja perdut en l'actualitat. 

Tot plegat generava molt enrenou, representat per la taverna i tot l'ambient al seu voltant. Una taverna que s'extenia a La Riba, on tots els visitants van poder gaudir d'una fideuà i de tapes per anar passant el dia.

Justament els visitants, van poder veure de ben a prop tots els oficis, ja que de sis a set de la tarda la Platja es va obrir, i van ser moments amb molt públic a la sorra i de moltes fotografies que va acabar a les xarxes socials.

La festa continuava a La Punta amb la tradicional ofrena de la sal, enguany a càrrec del grup convidat, País Hunza, del Pakistan.

Les activitats continuaven amb un concert de flauta i rebap a càrrec del música Niaz Hunzai, amb u repertori del seu país, acompanyat per Humaira Javed a la veu i amb instruments tradicionals Hunza.

El seguien els balls tradicionals, amb la mainada del grup de danses La Farandola amb acompanyament de Tres de Ronda, que es combionaven amb un parell de danses del país convidat.

A continuació arribava el torn de les danses ancestrals de l'Escala, amb el Grup de danses La Farandola ballant el Ball de Nyacres i la Farandola, al que s'afegia el púbñic.

Va ser un moment espectacular quan es simulava l'encesa del gavià i es començava a llegir el text de Víctor Català referit al Ball del Drac, la gran novetat d'aquesta edició de la Festa de la Sal. 

Igualment d'emocionant va ser l'arribada de les embarcacions de vela llatina amb les veles iluminades, mentre sonava 'Quan jo en tenia quatre anys' amb Tres de Ronda i el Cor Indika.

Un tancament perfecte per la festa.

La festa es va celebrar amb tota normalitat excepte la cloenda, que la pluja, com la majoria d'edicions, no es va voler perdre.

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar