Publicitat
Publicitat

La prèvia de la Festa de la Sal homenatja les remendadores.

Les remendadores, les plaques d'homenatge, l’últim concert de Ramon Manent dirigint el Cor Indika i el Cercabars, van marcar divendres la prèvia de la Festa de la Sal. 

La Festa de la Sal té un públic fidel que no falla en cap convocatòria. L'afluència a l'acte del divendres al vespre a l'Alfolí de la Sal en va ser un bon un bon exemple. Arrencava la 27a edició de la festa amb la presentació del quart volum de la col·lecció de llibres dels oficis de la festa, dedicat enguany a les remendadores. Era la benvinguda a una festa que s'ha guanyat a pols l'etiqueta de la festa que més identifica l'Escala amb el seus origens mariners i pescadors.

L'alcalde va obrir amb aquestes paraules la Festa de la sal d'enguany. I tot seguit, el regidor de cultura i patrimoni, Martí Guinart, presentava el llibre dedicat a les remendadores, quart volum de la col·lecció que havia començat el 2021 amb el nansaire i que va continuar l'any següent amb el barriler i el 2023 amb les arts menors. La tasca de remendar les xarxes, deia el regidor, es fa a casa nostra des del temps dels clàssics.

L'ofici de les remendadores succeeix els tres anteriors que havien estat dedicats al nansaire, el barriler i les arts menors. Un llibre com aquest recull els fruits d'una intensa investigació liderada per l'equip del Museu de l'Anxova i de la Sal.

Precisament dues persones que havien remendat xarxes de pesca van rebre les dues primeres plaques d'homenatge d'aquest any. D'una banda, la Joina Oliveras i de l'altra, la Pepita Garcia. Ambdues recollien el guardó que posa en valor una tasca com aquesta, protagonitzada generalment per dones, en un món tant masculí com era el de la pesca.

També van ser homenatjats Joan Santolària, patró de la barca Rafael, que ha acompanyat la Festa de la Sal durant vint-i-cinc anys i Ramon Manent, director i fundador del Cor Indika, ara fa just 25 anys.

L'acte protocolari es va completar amb dues actuacions musicals. Primer, la de Josep Tero, que va ser convidat a pujar a l'escenari per interpretar "Quan dic l'Escala", tot un himne oficiós per al municipi, on retrata l'Escala de la seva infantesa. I després, Josep Tero, que va cantar "La remendaire".

Acabat l'acte a la sala principal de l'Alfolí, l'activitat es traslladava uns metres enllà, al pati. Arribava el tercer i últim concert de commemoració dels 25 anys del Cor Indika. Moment especial perquè era el comiat al qui n'ha estat el director des dels seus inicis, Ramon Manent que, emocionat, llegia un discurs de comiat abans de començar el concert.

El concert es va titular "Cants mariners" i va recórrer per cançons que han marcat el perfil d'un cor molt arrelat al seu entorn mariner amb peces com la Barca Xica, L'Estrafet, Al Pirata Joan Torrellas, les danses ancestrals de la Festa de la Sal o la Cançó de Remar, una peça tradicional adaptada per JOsep Tero.

Poca estona després, pels bars i terrasses de La Platja, el grup Arrels Escalenques acostava el repertori més tradicional i popular del món de l'havanera.

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar