Publicitat
Publicitat

La Festa de la Sal, la memòria de la gent del mar

La Festa de la Sal torna per commemorar un any més els orígens mariners de l'Escala. Centenars de col·laboradors la fan possible. A l'edició d'enguany el grup convidat ve del país Unza, al Pakistan. El gruix de la festa, com cada any, es concentra al vespre del dissabte.

Han passat vint-i-set anys des de la primera edició de la Festa de la Sal, l'any 1997, llavors per commemorar el tercer centenari de l'Alfolí de la Sal, avui Museu de l'Escala. La festa ha perviscut i ha evolucionat, però l'eix central continua essent el mateix: fer memòria de la gent del mar i d'aquell temps en què el port bullia d'activitat pesquera amb més de cent llaguts de sardinals propulsats a vela.

L'inici de la festa està programat al vespre de divendres, amb la presentació del quart volum de la col·lecció d'oficiar de la festa, enguany dedicat a les remendadores. L'acte inclou el lliurament de les plaques d'homenatge a dues remendadores que participen en la festa.  

També es lliuraran plaques al patró del vaixell Rafael, pels vint-i-cinc anys de participació en la Festa i al Cor Indika. De fet, just després de l'acte està programat el tercer concert del 25è aniversari del cor, últim per a Ramon Manent com a director del cor. Per a l'ocasió s'ha programat un concert centrat en Cants mariners i amb acompanyament del grup Tres de Ronda. I per cloure els actes del divendres, el Cercabars, una cercavila de cançons pels bars i tavernes de La Platja amb el Grup Arrels Escalenques.

Dissabte, dia gran de la festa, amb un grup del País Hunza, al Pakistan, com a grup convidat. 

Al matí de dissabte, coincidiran la trobada de barques de vela llatina, els concerts a La Punta, tallers familiars i de danses, així com visites guiades diverses, amb la possibilitat de fer un primer mos o dinar a les tavernes de La Platja i de La Riba. El fort de la festa, però és la mostra dels oficis mariners i arribada de vaixell de la sal més l'ofrena de sal del país convidat i les danses ancestrals. Un moment especial serà, com cada any, El Ball del Drac. En aquesta ocasió, a més, es llegirà el text original de Caterina Albert que l'Arxiu Històric ha recuperat.

El ball del drac enllaçarà amb l'arribada de les barques amb les veles il·luminades. Això serà cap a les nou del vespre. Moment a partir del qual només quedarà el ball final a la Riba amb Coi Montgrons.

No obstant això, diumenge s'ha programat un últim concert a càrrec dels músics convidats del Pakistan. Serà un concert de música sufí.

L'organització de la festa ha puntualitzat que, en cas de mal temps, no es suspendrà ni es mourà de lloc la festa. 

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar