Publicitat
Publicitat

La divisió marca la Diada d'enguany

L'alcalde reivindica la força del municipalisme en l'acte institucional de la Diada, en la qual no van ser-hi presents tres grups de l'oposició. ANC i Consell de la República van aplegar un centenar de persones en un acte convocat a la mateixa hora a la plaça de les escoles.

El Cant de la Senyera, himne de l'Orfeó Català i autèntic símbol en contra de la repressió del catalanisme va ser una de les peces interpretades ahir al migdia a la plaça de la Vila pel Cor Indika, al costat d'altres peces patriòtiques, acabant amb l'himne nacional de Catalunya, Els Segadors. Un centenar llarg de persones s'havien aplegat a la plaça per seguir l'acte institucional que va consistir en la lectura del manifest més actuació de la coral. Abans de llegir el manifest, l'alcalde, Josep Bofill, no es va estar de destacar que no havia tothom qui hi havia de ser, en clara referència a l'acte que havien convocat ANC i Consell de la República a la mateixa hora que l'acte institucional.

El manifest en sí era el proposta per l'AMC, amb el títol de "El Municipialisme, la Clau del Futur de Catalunya" feia una reivindicació de la sobirania de Catalunya com a eina bàsica per a la millora de la qualitat de vida de tots els ciutadans.

La segona reivindicació central del manifest era per un tracte fiscal just.

Al manifest, es reivindica la diada coma reflex d'unitat i diversitat. I es posa èmfasi especial en la defensa de la llengua catalana.

I tot plegat, llegit des del municipalisme, reivindicant que sense els municipis el país no avançarà.

A mode conclusió, la justícia, la inclusió i la llibertat van sonar com a objectius de futur.

La d'enguany ha estat la primera Diada amb dos actes convocats a la mateixa hora. Al mateix temps que es celebrava l'acte institucional a la plaça de la Vila, a uns centenars de metres de distància, a la plaça de les escoles, es convocava el de l'ANC i Consell de la República. Va ser un acte presentat per l'actor Oriol Serra que escenificava baixant-se literalment els pantalons l'estat de Catalunya. En aquest acte es va fer una lectura col·legiada del manifest "Reactivem-nos" a càrrec de diferents representants del sector independentista que convocava l'acte.

El fet de convocar-lo a la mateixa hora que l'acte institucional, era llegit des d'ANC com un reflex de la distància ideològica entre els qui governen les institucions i els sectors independentistes.

Malgrat la pèrdua de representació del món independentista en institucions com el Parlament de Catalunya, des del Consell de la República es considera que es pot recuperar la il·lusió.

A l'acte de la plaça de l'Ajuntament va haver-hi representació del govern municipal, així com dels grups d'ERC i d'EnComú. L'alcalde els va agrair l'assistència i va excusar la presència, per assumptes personals, del regidor de Junts.

A l'acte de la plaça de les escoles, va haver-hi presència de representants de Gent de l'Escala, de Junts i d'ERC, una formació aquesta última, que la vigília va emetre una nota justificant que no volien renunciar ni a un ni a l'altre acte. Per notes, Alternativa per l'Escala en va emetre una altra argumentant que no havien assistit a l'acte institucional entenent que el manifest que s'hi llegia exclou una part important de la ciutadania. Tampoc van assistir, queda clar, a l'acte d'ANC i Consell de la República.

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar