Publicitat
Publicitat

Creix l'alga invasora detectada a Cala Montgó

L'alga invasora Caulerpa cylindracea d'origen tropical detectada a Cala Montgó s'expandeix. Així ho han confirmat bussejadors de la Fundació Alive i del projecte Sèpia. El primer nucli detectat fa dos anys ha crescut i ja se n'ha detectat dues noves colònies.

La Caulerpa cylindracea és una alga tropical originària de l'oceà Índic que va arribar al Mediterrani a través del canal de Suez. El primer nucli al litoral català es va detectar el 2008 al Garraf. Des de llavors no ha parat d'expandir-se. A casa nostra se'n va detectar un primer exemplar ara fa dos estius a Cala Montgó, ocupant una modesta superfície de mig metre quadrat.

Aquesta alga té unes tiges de color verd llampant que creixen paral·leles al terra i arrelen cada cert tros. Les mates d'aquesta espècie invasora poden arribar a créixer fins a un centímetre cada dia i viure a una profunditat de fins a 40 metres. La seva dispersió pot ser afavorida per les àncores dels vaixells i les arts de pesca, que n'arrenquen fragments i involuntàriament els trasplanten en altres indrets. El perill d'aquesta alga és que pot arribar a recobrir completament organismes propis de la zona com ara algues calcàries, esponges, briozous, coralls i gorgònies, dificultant-ne la supervivència.

La comunitat científica va llançant senyals d'alarma i aquest estiu, en fer una immersió per constatar l'estat d'aquell primer nucli detectat el 2022 i s'ha pogut comprovar com havia crescut, formant ja un entramat dens d'estolons que creix sobre les algues calcàries.

A més, ara s'ha descobert un segon poblament a uns 20 metres de distància i 15 de fondària. La bona notícia és que aquí s'hi ha detectat un possible depredador sobre aquesta alga, tot i que els biòlegs volen mostrar-se cautelosos i esperar a comprovar-ho amb experiments al laboratori abans de confirmar-ho.

Sobre un pedruscall amb mata morta i algues fotòfiles s'hi ha detectat un tercer poblacimen de Caulerpa cylindracea, a toar d'un prat de posidònia oceànica. En aquest cas, els biòlegs creuen que la dispersió de l'alga podria ser atribuïda sobretot al fondeig d'embarcacions d'esbarjo que recorren la zona.

Per evitar potenciar la seva expansió, la principal recomanació dels biòlegs és evitar cap tipus d'interacció amb l'alga per no trencar-ne fragments que ajudin a la seva dispersió més ràpida.

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar