Publicitat
Publicitat

Temperatura més càlida i disminució de pluges

Els registres climàtics dels meteoròlegs de proximitat, posen en relleu l'augment de temperatures estacionals, períodes curts de pluja, canvis en el comportament de la fauna i flora i un augment considerable del nivell del mar.

L'any 2023 va ser el segon més càlid a Catalunya des de l'any 1950. A Europa l'any passat també va ser el segon més càlid, mentre que a escala global el 2023 es va situar en primera posició quant a temperatures elevades. El programa Copernicus també assegura que probablement aquest 2024, serà el més càlid des que hi ha registres.

Temperatura Europea - Dades Copernicus

I és que cada any fa més calor, de fet els registres climàtics mostren clarament aquesta tendència de temperatures elevades independentment de l'estació de l'any.

El meteoròleg, Sergi Corral, el convidat de la setmana al programa Parlem també destaca el comportament de la fauna i la flora. Ha disminuït la floració a la primavera, la mida de la fruita o l'assecament de moltes vinyes. Pel que fa a la fauna, cada cop més espècies modifiquen els seus hàbits.

L'entitat ecologista Greenpeace alertava fa unes setmanes que diversos trams de la costa empordanesa i catalana estan "en risc" i que en els pròxims 10 anys patiran "retrocessos importants" i "es començaran a perdre platges" conseqüència del canvi climàtic. Una realitat a curt termini amb els registres de l'observador Josep Pascual.

Finalment, Sergi Corral, destacava la intensitat, la durada de les sequeres i la disminució anual de pluja.

 La precipitació anual només ha estat d’un 50 a un 70 % de la mitjana climàtica, i en algunes zones del litoral i prelitoral inferior al 50 %

Menys dies de pluja però amb la mateixa quantitat anual, molt concentrada.

L'entrevista completa la trobareu disponible al web www.canal10.cat

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar