Publicitat
Publicitat

El parc eòlic marí al golf de Roses entra en campanya a les eleccions al Parlament

ERC, PSC i Junts es mostren favorables a la implantació de l'eòlica marina a l'Empordà, mentre que la CUP, Ciutadans i PP en són opositors. VOX aposta per reactivar l'energia nuclear i Comuns Sumar defensa les comunitats energètiques.

El golf de Roses està catalogat en el Pla d'Ordenació de l'Espai Marítim (POEM) com a apte per a la implantació d'energia eòlica. Actualment, hi ha sis projectes sobre la taula que promouen una filial d'Iberdrola, l'enginyeria basca Saitec, una societat del grup Cobra, l'empresa Ferrovial i Capital Energy Offshore. Qui té els tràmits més avançats, però és l'anomenat Parc Tramuntana de BlueFloat Energy, Plenitude i SENER, que preveu alçar 33 molins d'una capacitat de 495 MW a uns 24 km de la costa.

.

Tot i això, abans no s'efectuï la subhasta estatal per a instal·lar-hi els parcs comercials, la Generalitat ha ideat la plataforma d'assaig PLEMCAT. Amb un cost d'uns 80 milions d'euros, s'establiran tres aerogeneradors a la badia de Roses amb l'objectiu de recopilar informació sobre la seva viabilitat, l'impacte ambiental o la incidència en la biodiversitat. De fet, la implantació d'aquests projectes a la costa empordanesa genera tant de debat al territori, que en conseqüència s'ha filtrat en la campanya a les eleccions al Parlament. 

.

ERC, PSC I JUNTS + ESTAN A FAVOR DE L'EÒLICA MARINA A L'EMPORDÀ TOT I QUE AMB MATISOS

En concret, Esquerra Republicana de Catalunya ha valorat l'eòlica marina com una "oportunitat". Ara bé, la formació ha reclamat al govern espanyol que s'equiparin a les subhastes els criteris econòmics i els ambientals, i ha defensat la implantació del PLEMCAT. Per la seva banda, el Partit Socialista de Catalunya considera l'eòlica marina com un revulsiu econòmic per a la zona. Alhora, ha lloat la bona sintonia entre els governs català i espanyol per idear la plataforma experimental i així, "obtenir un millor disseny del futur parc". Pel que fa a Junts +, el partit liderat per l'expresident Carles Puigdemont ha reclamat que la Generalitat tingui competències per decidir on se situen aquests projectes, i ha ressaltat la necessitat d'assolir la sobirania energètica. Això sí, ha assegurat que "s'ha d'afrontar el repte amb la gent del territori".

.

VOX APOSTA PER UN "MIX ENERGÈTIC", LA CUP REBUTJA EL PARC DE ROSES I ELS COMUNS VOLEN "COMUNITATS ENERGÈTIQUES"

La formació d'ultradreta VOX ha assenyalat que el govern compta amb "una ideologia climàtica molt esbiaixada de la realitat", i considera que "el parc eòlic no és la solució". En aquest sentit, el partit aposta per un "mix energètic a tot Espanya", que també reactivi la nuclear. En canvi, la CUP s'oposa frontalment al parc eòlic del golf de Roses, pels possibles impactes ambientals i econòmics que se'n puguin derivar. Els anticapitalistes aposten per les renovables, però volen instal·lar-les en zones on no afecti la biodiversitat i amb el consens del territori. L'únic grup que no s'ha posicionat clarament davant l'eòlica marina a l'Empordà ha estat Comuns Sumar. Si bé és cert que estan a favor de l'impuls de les energies verdes, a través de la creació de comunitats energètiques, consideren que el futur parc de Roses presenta encara moltes "incògnites".

.

CIUTADANS I PP S'OPOSEN ALS PROJECTES

Pel que fa a Ciutadans, ha assenyalat que les renovables són necessàries, però ha puntualitzat que els projectes no poden danyar espais protegits. En aquest sentit, la formació taronja s'ha mostrat contrària a instal·lar molins tant a la badia de Roses com a l'Albera. També s'oposa frontalment al parc eòlic marí del golf de Roses el Partit Popular. De fet, consideren que causarà un impacte negatiu en el medi, que l'energia no es quedarà en el territori i a més, puntualitzen que "la població no el demana".

.

Les eleccions al Parlament se celebren aquest diumenge, 12 de maig, després que el Govern no obtingués el suport per tirar endavant els pressupostos per al 2024. Els electors poden votar en els respectius col·legis electorals des de les nou del matí i fins a les vuit del vespre, i a les comarques gironines hi concorren quinze llistes.

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar