El programa 'La recepta perduda' de Televisió Espanyola ha dedicat el capítol d'aquesta setmana a l'Escala. Ha repassat la tradició pesquera i saladora del municipi tot preparant unes anxoves escabetxades.
Les sardines escabetxades han estat el fil conductor del pas per l'Escala del programa de TV2 'La recepta perduda'.Han estat 55 minuts de passejada pel municipi tot explicant la relació de l'Escala amb el mar i amb la salaó.La conductora és la popular Sílvia Abril, que ha começat el recorregut pels orígens , pel port pesquer de l'Escala , on ha parlat amb Lluís Sureda i s'ha interessat per la pesca a nivell local.Dels productes, de les seves virtuts i de les moltes maneres d'aplicar-los als plats n'ha parlat el cuiner Jordi Jacas.Durant el programa s'han anat copçant opinions d'escalencs de carrer per anar aportant coneixements.A la cuina hi hem vist la Pepita del Cal Zid i la Joina Oliveras, de qui hem conegut les seves habilitats als fogons i també s'ha fet un recorrregut per la seva trajectòria vital.Justamnet, el programa ha volgut destacar el paper essencial de la dona en tot el procés d'elaboració de les conegudes anxoves de l'Escala, ja des dels inicis de la pesca quan arribaven les barques al port vell, passant per les fàbriques d'anxoves , tot plegat compaginant la feina del dia a dia d'una llar.Tampoc han faltat referències alls mons grec i romà, punt de partida de la salaó i conservació del peix al territori.Per fer l'escabetx de sardines fans falta més productes, d'aquí la visita a explotacions properes al municipi a un molí d'oli de Ventalló, al Parc de les Olors per recollir les herbes necessàries o a una finca on es fa vinagre artesanal.El programa de 'La recepta perduda' dedicat a l'Escala es pot trobar a la carta al web de Televisió Espanyola.