L'alt nivell dels conferenciants, la qualitat de les xerrades i el centenar d'inscripcions de tot l'Estat espanyol avalen la continuïtat del primer simposi Planificació, Territori i Turisme que es va celebrar divendres i dissabte la Museu de l'Anxova i de la Sal. A més a més, l'Ajuntament de l'Escala va aprofitar que dissabte el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va participar al simposi per demanar-li la implicació de la Generalitat en l'organització de properes edicions.
El simposi va començar divendres al matí i va acabar dissabte al migdia. El punt de partida d'aquestes jornades era el projecte de reforma de front marítim de l'Escala, ja que davant les incerteses que aquesta millora planteja als veïns, l'Ajuntament de l'Escala va buscar experiències urbanístiques semblants per a poder-les posar sobre la taula i oferir respostes. L'alta participació de públic i la qualitat de les ponències i de les taules rodones posen de manifest que el debat entorn l'urbanisme, el turisme i l'economia està més viu que mai. I és per això que l'Ajuntament ja ha demanat a la Generalitat que s'impliqui en l'organització de propers simposis, ja que en aquesta primera edició s'ha fet conjuntament entre consistori, el Col·legi d'Arquitectes i la Universitat de Girona. Escoltem primer Estanis Puig, alcalde, i tot seguit Frederic Cabré, president dels arquitectes a Girona.
Precisament, una de les conclusions a què s'arriba després d'haver escoltat tots els conferenciants, és que els temps han canviat i cal veure la primera línia de mar com una oportunitat per gaudir de l'entorn i la natura, no només com un espai per prendre el sol. Això també entronca amb el canvi que en els últims anys els sectors de l'urbanisme i el turisme han experimentat. Una reflexió que va llençar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, durant la seva intervenció dissabte al matí, en què també va dir que el govern intenta adaptar-se a aquest canvi de mentalitat amb l'aprovació de noves lleis. Santi Vila parla de moment fundacional.
Així, tant l'arquitecte croat Nicola Basic, com Carlos Ferrater, autor del projecte de reforma del front marítim de l'Escala, van coincidir a dir que la primera línia de mar s'ha d'entendre com un nou espai de comunicació, en què persones i natura conflueixen. Escoltem Nicola Basic.
La conferència de Carlos Ferrater va consistir bàsicament a explicar els detalls del projecte de l'Escala. L'o