Eusebi Ayensa presenta el seu llibre "Un català a Grècia", un recull de les experiències de la seva etapa com a director de l'Institut Cervantes a Atenes, però també un recull de textos per a entendre la història de Grècia i tot allò que ens hi vincula des de Catalunya.
En un espai simbòlic com el Clos del Pastor, Eusebi Ayensa ha presentat "Un català a Grècia - una mirada a una història compartida", editat per Pagès Editors. Un llibre en el qual es tracten les relacions que hi ha hagut entre Grècia i Catalunya al llarg de la història, des de Roger de Flor fins a l'Ítaca de Lluís Llach. A la presentació va estar acompanyat del poeta i lingüista Carles Duarte, que destaca el llibre com a eina per entendre tot el que ens vincula amb Grècia.
"Un català a Grècia" parteix de la idea de recollir l'experiència dels anys que Eusebi Ayensa va dirigir l'Institut Cervantes d'Atenes.
Va ser una experiència, però, agredolça. I és que durant aquells anys Ayensa va xocar contra unes estructures d'estat monolítiques que no reconeixien de cap manera la pluralitat d'un estat on es parlen tant el castellà com el gallec, el basc o el català.
"Un català a Grècia", va guanyar el premi d'assaig Josep Vallverdú de 2021. La presentació de divendres ha clòs la ruta de presentacions. Per a Ayensa, tancar la ruta en un lloc simbòlic com el Clos del Pastor ha estat tot un privilegi.
A la presentació de divendres van intervenir-hi també els actors Mercè Managuerra, Carme Callol i Jaume Comas llegint diferents fragments del llibre.