Un informe alerta de l'expansió de la cotorra argentina a l'Alt Empordà i proposa un pla de captures per controlar-ho. A l'Escala s'han detectat diversos nius d'aquesta espècia invasora i s'actuarà segons el pla de gestió redactat.
La presència de la cotorra argentina a l'Alt Empordà no només s'ha consolidat sinó que s'està ampliant, sobretot a ciutats com Figueres i Roses, així ho especifica un informe encarregat pel Consell Comarcal, on s'han analitzat i quantificat aquestes aus exòtiques que tan bé s'han aclimatat a la zona. Es calcula que hi ha uns 500 exemplars a la zona de l'Empordà d'aquesta espècie exòtica invasora, que va entrar a Europa a la dècada de 1970. Un ocell molt característic pel seu plomatge de color verd i pels nius de grans dimensions. Actualment, s'han detectat i censat un total de 206 nius.
A l'Escala també se'n poden observar, sobretot a la zona de la Plaça Víctor Català, on les cotorres hi han trobat un bon refugi entre les palmeres que envolten la plaça. Lloc on hi han fet niu i on sovint es pot sentir el seu cantar particular. Al municipi ja s'ha actuat alguna vegada per reduir els nius, de fet l'acció prioritària de l'informe seria eliminar els nius de branques dels arbres, alguns de grans dimensions i també capturar algunes de les espècies.
Les dades constaten que l'espècie es troba en un moment d'expansió que, si bé encara no és alarmant, es pot agreujar si no s'adopten mesures. Per això s'ha marcat un pla de gestió aplicable fins al 2024 de forma coordinada a tota la comarca. Per anar reduint el volum d'aquestes aus.
Les cotorres es troben en una fase d'expansió, al nivell 2 d'una escala de 5, i l'estudi alerta que podrien acabar ocupant bona part de la plana empordanesa si no se'n gestionen les poblacions.
La cotorra argentina, és originària de l'Amèrica del Sud. Fa uns trenta anys, l'any 1986, es van posar de moda com a animal de companyia i fins al 2005, que es va posar fi a la importació d'aus silvestres a la Unió Europea, es calcula que van entrar unes 190.000 cotorres de manera legal. Moltes d'elles s'escapaven durant el viatge, altres de la gàbia del propietari i moltes s'abandonaven voluntàriament. Un animal que va adaptar-se fàcilment a Europa, trobant-se espècies a Itàlia o França i més tard a la costa catalana. Unes aus que doblen la seva població molt ràpid i que són un problema per l'ecosistema on han envaït l'espai dels pardals o mallerengues. Per aquests motius, des del 2011 l'espècie està inclosa en el Catàleg d'Espècies Exòtiques Invasores, que prohibeix l'alliberament d'exemplars al medi, la possessió de cotorres, i el tràfic i comerç d'aquest animal.